Cum au aparut fustele?

Fara doar si poate, fusta este un simbol al feminitatii, avand o paleta larga de semnificatii de-a lungul timpului. In zilele noastre, fustele au diverse croiuri, culori, lungimi si stiluri, care pot fi purtate la diferite ocazii. 

Cum au aparut fustele?

In ceea ce priveste istoria fustei trebuie mentionat este ca un articol vestimentar ce dateaza de cateva milenii. La inceput, fusta era creata dintr-un material dreptunghiular, cel mai adesea piele de animal sau frunze legate in jurul taliei. Cea mai veche fusta documentata istoric a aparut acum 4000 de ani, i. Hr., si a fost creata din paie tesute.

Pana la revolutia industriala, cand materialele erau foarte scumpe, doar femeile cu bani obisnuiau sa poarte fuste lungi, ca o marca a prestigiului. Cele voluminoase si lungi erau purtate de femei pentru a-si evidentia talia si a da amploare soldurilor, iar dupa secolul XVII doamnele purtau fuste peste fuste pentru a da mai mult volum.

In secolul al XX-lea, din cauza razboiului si a greutatilor, femeile au inceput sa munceasca si, in mod evident, aveau nevoie de haine cat mai practice, care sa le permita o mai mare libertate de miscare. 

Care sunt cele mai populare modele de fuste?

Fusta creion

Este un model de fusta cu o lungime ce porneste de la talie pana in dreptul genunchilor. De regula, aceste modele sunt create din materiale extensibile si este un model preferat de femeile slabe. Sunt considerate fuste formale sau ornamentale.

Fustele cu bule

Este un model mai rar intalnit in zilele noastre, fiind creat cu un tiv pe partea inferioara, ascuns in spate. Adesea sunt realizate din materiale usoare, fluide, cum este tifonul. 

Fusta circulara

Asa cum ii spune si numele, atunci cand este deschisa pare un cerc complet; tesatura este taiata intr-un cerc, iar elasticul din talie este cusut pe partea de sus. Aceasta fusta este un model ce nu necesita cusaturi laterale.

Fustele in linie A

Incep cu o talie stransa, care se extinde, treptat, catre tiv, creand forma literei A. 

Fusta adunata

Asa cum ii spune si numele, acest tip de fusta se strange in talie. De regula, fusta adunata este creata din materiale usoare si fluide; cele voluminoase pot face strangerea fustei in talie greoaie.

Fusta tivita

Mai poarta denumirea si de fusta stratificata, avand straturi atasate unul de celalalt. Lungimea si latimea fiecarui strat poate varia sau pot fi identice.

Fustele lungi

Paul Poiret a fost un creator de moda care a venit in sprijinul femeilor cu modele de fuste mai apropiate de trup. El a lansat fusta hobble (fusta lunga, stramta, care permitea pasi mici). Cu timpul, acest model a evoluat si s-a transformat in fusta trotteur sau fusta pentru mers, care permitea mai multa libertate de miscare. Intre 1930-1940 femeile au purtat doar pantaloni, iar la finalul lui 1960 au redevenit in actualitate modele de fuste lungi colorate, inflorate si cu imprimeuri.

Fustele midi

Cu timpul, fustele lungi au inceput sa se scurteze, iar astfel au aparut modelele de fuste midi de dama, care ajungeau la nivelul gambei. In 1940, Christian Dior a creat fusta creion, in 1960 fustele midi urmau sa devina date uitarii, pentru variantele mai scurte. Asa a aparut fusta mini.

Fustele mini

In 1965, Mary Quant, o creatoare de moda care facea haine ce reflectau ideile tinerilor din perioada respectiva, a creat fusta mini. Denumirea acestor fuste a pornit de la masina sa, un Mini Cooper. Aceste tendinte au fost puse in valoare si de designerul Andre Courreges, care le incuraja pe frantuzoaice sa poarte fuste mini. In timp, aceasta fusta a devenit un simbol al tineretii si al sexualitatii, ca ulterior sa fie considerata transformarea femeii intr-un obiect sexual.